Anunţul a fost făcut de Ministerul danez pentru Imigraţie, Integrare şi Locuinţe.

„Guvernul consideră că aceste controale încă sunt necesare pentru a evita acumularea de imigranţi ilegali în Danemarca”, se menţionează într-o declaraţie a ministerului citat.

Măsura a fost deja extinsă cu 20 zile, până pe 23 februarie. Controlul la graniţa cu Germania a fost necesar în urma măsurii similare luate de Suedia în ce priveşte frontiera cu Danemarca.

La 4 ianuarie, Danemarca a introdus controalele la frontiera sa cu Germania după ce Suedia, confruntată cu un aflux îngrijorător de refugiaţi, le-a impus companiilor de transport auto şi feroviare care folosesc podul Oresund, dinspre Danemarca, să verifice identitatea călătorilor înainte de îmbarcare.

Danemarca a primit peste 21.000 de cereri de azil în 2015, în creştere cu 44% faţă de 2014, dar numărul net este inferior celor din Germania şi Suedia.

Ţara nordică a adoptat la finalul lunii trecute o reformă a dreptului de azil, care a atras critici internaţionale. Condamnată mai ales de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi Amnesty International, reforma prevede confiscarea unei părţi a bunurilor imigranţilor şi înăspreşte considerabil condiţiilor de regrupare familială.