„Cu această acţiune unilaterală şi deloc amicală, se încearcă, în absenţa Greciei, să se adopte decizii ce vizează direct frontierele Greciei”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe grec.

Ministrul de interne austriac Johanna Mikl-Leitner a invitat miniştrii de interne din ţările aflate pe aşa-numita rută balcanică - Albania, Bosnia, Bulgaria, Kosovo, Croaţia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia — la o reuniune de coordonare cu privire la 'gestionarea problemei migraţiei', în perspectiva reuniunii miniştrilor de interne din UE, prevăzută pentru joi, la Bruxelles.

În ultimele zile, Grecia a acuzat Austria că subminează eforturile UE de a adopta o poziţie comună cu privire la criza imigranţilor şi a criticat anumite ţări membre ale UE că au recurs la acţiuni 'unilaterale' în gestionarea acestei crize.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat marţi că peste 100.000 de imigranţi şi refugiaţi au ajuns de la începutul anului în Grecia şi Italia. Astfel, din totalul de 104.832 de imigranţi şi refugiaţi, 97.325 au ajuns pe insulele greceşti (comparativ cu 3.952 în aceeaşi perioadă a anului trecut), iar 7.507 au ajuns în Italia (comparativ cu 7.882 pentru acelaşi interval din 2015), a precizat OIM într-un comunicat lansat la Geneva şi publicat pe site-ul organizaţiei.

Un număr de 413 imigranţi şi refugiaţi şi-au pierdut viaţa în aceeaşi perioadă, „ruta pe care se înregistrează cele mai mult victime fiind în continuare cea din estul Mediteranei, dintre Turcia şi Grecia, unde au fost contabilizate 321 de decese”, a precizat OIM.

Conform comunicatului OIM, 35.132 de imigranţi au ajuns în insulele greceşti numai în luna februarie. Aproape jumătate dintre aceştia (48%) provin din Siria, conform autorităţile elene. 25% sunt originari din Afganistan şi 17% din Irak. OIM mai estimează că, tot în februarie, 26.076 de imigranţi şi refugiaţi au trecut graniţa Greciei cu Macedonia.