Armistiţiul, care nu include organizaţiile teroriste Stat Islamic şi alte grupări considerate de Statele Unite drept teroriste, ar trebui să intre în aplicare sâmbătă, 27 februarie, la ora 0.00 (0.00, ora României), potrivit Departamentului de Stat american.

Bashar al-Assad a exclus de asemenea din armistiţiu grupurile teroriste, inclusiv Frontul Al-Nusra, aripa siriană a reţelei Al-Qaida.

Înalta Comisie pentru Negocieri a opoziţiei siriene a anunţat că acordul său privind încetarea focului este condiţionat de existenţa unor garanţii internaţionale că forţele ruse şi cele iraniene vor respecta armistiţiul.

Opoziţia a cerut, de asemenea, implementarea unor măsuri de ordin umanitar, inclusiv încetarea asediului, a bombardamentelor de artilerie şi a raidurilor aeriene.

Ca parte a acordului între autorităţile de la Moscova, care îl susţin pe Bashar al-Assad, şi cele de la Washington, care sunt de părere că preşedintele sirian şi-a pierdut legitimitatea de a conduce ţara, facţiunile beligerante trebuie să îşi arate dorinţa de a respecta armistiţiul până vineri la prânz.

Rusia şi Statele Unite au stabilit recent instituirea unui armistiţiu între forţele opoziţiei siriene şi serviciile de securitate subordonate Administraţiei Bashar al-Assad.

„Este un semn de speranţă pentru locuitorii Siriei”, a reacţionat secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, îndemnând părţile beligerante să respecte armistiţiul.

„Încetarea focului se va aplica părţilor implicate în războiul civil din Siria”, a precizat Departamentul de Stat, referindu-se la forţele opoziţiei şi la serviciile de securitate subordonate Administraţiei Bashar al-Assad.

Principala coaliţie a opoziţiei siriene, din care fac parte, de asemenea, grupări rebele, anunţă că „acceptă un armistiţiu temporar”, în măsura în care îi îndeplineşte anumite revendicări, relatează AP în pagina electronică.

Înalta Comisie pentru Negocieri (HCN) a anunţat într-un comunicat, la finalul unei reuniuni, luni, în Arabia Saudită, că „a acceptat eforturile internaţionale în vederea unei încetări a ostilităţilor în Siria”.

Înalta Comisie a făcut acest anunţ după ce Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord asupra unui nou armistiţiu în Siria, care să intre în vigoare începând de sâmbătă.

Însă HCN a subliniat că acceptă armistiţiul cu condiţia ca trupele guvernamentale siriene să înceteze asedierea a 18 zone aflate sub controlul rebelilor, ca Guvernul să elibereze deţinuţii şi ca atacurile aeriene şi bombardamentele de artilerie să înceteze.
Negocieri indirecte de pace între Guvernul sirian şi HCN au fost întrerupe pe 3 februarie, din cauza unei ample ofensive guvernamentale.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. Rusia a lansat, în septembrie 2015, raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 250.000 de morţi.