Manifestanţii, printre care mulţi pensionari şi indivizi în ţinută de camuflaj prezentându-se ca foşti luptători împotriva rebeliunii proruse din estul ţării, au votat simbolic o rezoluţie în care s-au pronunţat pentru „destituirea guvernului actual” şi „declararea alegerilor prezidenţiale şi legislative anticipate”.

„Oamenii care se întorc de pe front văd că viaţa se deteriorează, corupţia nu se reduce, iar taxele locale cresc continuu”, a declarat Liubov Ukrainciuk, prezentându-se ca fiind una dintre fondatorii mişcării RPS (Forţele revoluţionare de dreapta), necunoscută până în prezent.

„Puterea nu corespunde idealurilor Pieţei Independenţei Maidan, este incapabilă să îi apere pe ucraineni de agresiunea”rusă, a continuat ea referindu-se la anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi la sprijinul acordat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, unde luptele împotriva armatei ucrainene au făcut peste 9.000 de morţi în 22 de luni.

Manifestaţia s-a desfăşurat în Piaţa Independenţei din Kiev, loc simbolic al revoltei proeuropene, la o zi după comemorarea represiunii sângeroase a acesteia în urmă cu doi ani.

Duminică, protestatarii au aprins focul în coşurile de gunoi pentru a se încălzi, dar situaţia a rămas calmă.

Pe de altă parte, membri ai mişcării RPS au pătruns sâmbătă într-un hotel din apropierea Pieţei Independenţei şi au instalat numeroase corturi pe Maidan, în pofida ciocnirilor cu poliţia care a căutat să îi împiedice.

Numeroşi comentatori ucraineni au condamnat acţiunea RPS, acuzând-o că este în slujba Moscovei. Potrivit mass-media, unul dintre liderii acestei mişcări este cunoscut pentru antisemitismul său, iar alţii au fost condamnaţi pentru huliganism sau crime.

Frecvent criticaţi în Ucraina şi în Occident pentru insuficienţa reformelor şi a luptei anticorupţie, actualii conducători ai Ucrainei s-au aflat printre liderii politici ai insurecţiei din Piaţa Independenţei care a dus la fuga în Rusia în urmă cu doi ani a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, destituit ulterior de Parlament.