În prezent circa 1.000 de militari austrieci patrulează la frontiera cu Slovenia, ultima ţară de pe aşa-numita rută balcanică parcursă de imigranţii veniţi mai ales din Orientul Mijlociu şi care doresc să ajungă în vestul Europei.

„O companie de poliţie militară va fi pregătită să intervină în orice moment împotriva eventualelor grupuri de persoane violente sau pentru a le împiedica să treacă graniţa”, se mai menţionează în comunicat.

Autorităţile de la Viena au decis să plafoneze la cel mult 3.200 numărul imigranţilor care vor putea intra în fiecare zi pe teritoriul Austriei pentru a-şi continua mai departe călătoria către alte state europene unde intenţionează să ceară azil. În plus, Austria a limitat la cel mult 80 numărul zilnic al imigranţilor care pot solicita azil în această ţară.

Aceste măsuri au intrat în vigoare începând de vineri, în pofida criticilor Comisiei Europene, care consideră că ele contravin legislaţiei comunitare şi dreptului internaţional

După ce ţările nordice au decis şi ele limitarea primirii imigranţilor, autorităţile austriece opresc deja la graniţa cu Slovenia toţi imigranţii care nu doresc să ceară azil în Germania sau Austria. Sunt opriţi de asemenea cei care nu provin din zone de conflict.

Prin urmare, şi celelalte state aflate pe ruta balcanică, respectiv Macedonia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, se văd nevoite să filtreze la rândul lor fluxul de imigranţi, iar duminică autorităţile macedonene au oprit la graniţa cu Grecia toţi imigranţii afgani.