Senatorul de Texas l-a învins pe miliardarul Donald Trump şi a câştigat alegerile primare republicane din statul american Iowa, luni seara.

La aceste alegeri participă membri ai partidului care îşi arată susţinerea pentru candidatul favorit fie prin ridicarea mâinii, fie prin gruparea într-un loc diferit al încăperii. Politicienii din Iowa sunt primii din SUA care au votat pentru candidatul partidului lor.

Sondajele indicau înainte de evenimentul de luni seara că Trump urma să câştige la o diferenţă de trei procente. În cele din urmă, Cruz a câştigat cu 28 la suta, faţă de 24 la sută, cât a obţinut miliardarul.

Cine este Ted Cruz

Este senator de Texas din anul 2013. Înainte ca republicanul de 45 de ani să lucreze pentru Comisia Federală de Comerţ, a fost adjunctul procurorului general şi consilier al lui George Bush în campania prezidenţială din urma cu 16 ani.

A fost de asemenea profesor între anii 2004 şi 2009, la Facultatea de Drept de la Universitatea Texas, din Austin.

Este căsătorit cu Heidi şi are două fete, Caroline, născută în anul 2008, şi Catherine, născută în anul 2011, iar familia Cruz merge la biserica baptistă din Houston.

Marea controversă

Cea mai mare controversă legată de candidatura lui Ted Cruz la alegerile prezidenţiale este faptul că acesta nu este născut pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, aceasta fiind una dintre cerinţele pentru că un cetăţean american să poată candida la alegerile prezidenţiale din această ţară, însă părerile sunt împărţite, fiind vorba despre sintagma „natural-born citizen”.

Astfel, cei care contestă dreptul lui Cruz de a fi preşedinte al Statelor Unite interpretează „natural-born citizen" drept un cetăţean născut în această ţară. În schimb, cei care susţin că senatorul are dreptul de a fi eligibil pentru a ocupa această funcţie motivează prin faptul că acesta are deja prin naştere cetăţenia americană, datorită faptului că mama sa este cetăţean american, astfel că se îndeplineşte condiţia de „natural-born citizen”.

Cruz este născut în oraşul Calgary, provincia canadiană Alberta, iar în luna ianuarie 2016 a fost demarat un proces care urmează să determine daca din punct de vedere juridic lui Ted Cruz ar trebui să i se interzică să candideze din cauza faptului ca nu este născut pe teritoriul Statelor Unite.

Senatorul a renunţat oficial la cetăţenia canadiană în anul 2014 şi este cetăţean american de la naştere.

La data naşterii sale, părinţii Eleanor Elizabeth (Darragh) Wilson, americancă, şi cubanezul la acea dată Rafael Bienvenido Cruz trăiau de trei ani în Calgary, unde aveau o firmă de forare după petrol. Tatăl lui Cruz a renunţat la cetăţenia cubaneză în 1973, devenind canadian, după care a renunţat şi la această cetăţenie în anul 2005, devenind american.

Dacă se va ajunge la o dispută privind dreptul lui Cruz de a putea fi preşedinte al Statelor Unite, dat fiind faptul că nu este născut în această ţară, Curtea Supremă ar urma să decidă. Subiectul a fost discutat intens în prima jumătate a lunii ianuarie, după cum relatează Los Angeles Times, The Guardian, Washington Post şi Bloomberg. Unii experţi legali susţin că senatorul nu ar trebui să îşi facă griji din această privinţă.

Printre cei care au tras un semnal de alarmă a fost chiar contracandidatul sau Donald Trump, acelaşi care a susţinut teoria conspiraţiei cum că Barack Obama nu s-ar fi născut în Hawaii, ci în Kenya, unde îşi are originea tatăl său.

Care sunt politicile lui Ted Cruz?

Cruz este anti-avort, susţine pedeapsa cu moartea şi se opune cu fermitate salariului minim. Senatorul planifică să impună noi legi prin care schimbările climatice să fie considerate în mod oficial ceva fictiv.

De asemenea, este împotriva asistenţei medicale gratuite, respectiv reformei Obama care, care este menită să le asigure cetăţenilor americani tratament medical indiferent de averea şi veniturile lor.

În plus, Cruz este pentru deţinerea de arme şi împotriva oricărei forme de control. Senatorul chiar s-a folosit de o puşcă semiautomată pentru a „găti" bacon crocant, după ce a tras cu arma.