„Confirmăm că un avion de luptă rusesc a violat spaţiul aerian al Turciei şi al NATO în 29 ianuarie. Nu avem nicio îndoială asupra faptului că avionul a intrat în spaţiul aerian al Turciei", a spus el.

Totodată, John Kirby a cerut autorităţilor ruse să respecte suveranitatea Turciei şi să se abţină pe viitor de la acţiuni care pot afecta stabilitatea regiunii.

„Statele Unite împărtăşesc aceleaşi opinii cu NATO despre colaborarea cu Turcia. Cerem Rusiei să respecte spaţiul aerian al Turciei", a adăugat Kirby, solicitând ambelor părţi să calmeze tensiunile prin dialog.

Turcia a anunţat sâmbătă că un bombardier rusesc Su-34 i-a încălcat vineri spaţiul aerian şi l-a convocat în aceeaşi zi pe ambasadorul rus la Ankara pentru a-i comunica „condamnarea fermă" a acţiunii ruse. Acest nou incident intervine după ce la sfârşitul lunii noiembrie 2015 un bombardier Su-24 a fost doborât de aviaţia turcă la graniţa cu Siria din acelaşi motiv, potrivit Ankarei. Doborârea bombardierului rusesc de către un F-16 al aviaţiei turce a condus la cea mai gravă criză în relaţiile dintre Moscova şi Ankara din ultimii 50 de ani.

Ministrul Apărării Rusiei a respins luni acuzaţiile Turciei, calificându-le drept o „provocare premeditată", conform unui purtător de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, citat de Reuters.