„Toate aceste măsuri trebuie să formeze baza unui pact european de securitate, indispensabil supravieţuirii spaţiului (de liberă circulaţie) Schengen, supravieţuirii modelului european şi pentru protecţia europenilor", a declarat Valls în cursul unei conferinţe de presă.

Franţa şi Belgia au enumerat într-o declaraţie comună, publicată luni, măsuri de susţinut la nivel european, între care „PNR european" conţinând datele privind pasagerii aerieni.

„Trebuie ca, din acest punct de vedere, Parlamentul European să-şi asume pe deplin responsabilităţile", a declarat Valls, în timp ce forul legislativ de la Strasbourg a amânat mult timp adoptarea acestei măsuri.

Franţa şi Belgia sprijină, de asemenea, voinţa Comisiei Europene de a modifica regulile spaţiului de liberă circulaţie Schengen, „cu scopul în special de a instaura în mod sistematic şi obligatoriu controlul la frontierele exterioare”, inclusiv pentru cetăţenii europeni.

Valls a mai amintit că Franţa, „împreună cu alte state membre" ale UE , solicită o „întărire a instrumentelor de cooperare poliţienească şi de informaţii".

„Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) trebuie să fie alimentat sistematic pentru ca toate persoanele susceptibile că ar reprezenta o ameninţare teroristă să fie semnalate ca atare", a preconizat el.

Primul ministru francez, care era însoţit de ministrul său de interne Bernard Cazeneuve şi de cel al justiţiei recent învestit, Jean-Jacques Urvoas, a subliniat încă o dată necesitatea de a lupta împotriva „fraudei documentare" şi a „finanţării terorismului". „Comisia va adopta marţi un plan de acţiune cu privire la acest subiect. Noi îi cerem să facă rapid propunerile legislative", a mai adăugat el.