Potrivit lui, în 2014, Ucraina a pierdut 20% din economia sa din cauza ocupaţiei, în 2015 – alte 20% din cauza faptului că Rusia şi-a închis piaţa pentru produsele din Ucraina. În acest an, pierderile economice vor fi înregistrate în continuare, pentru că „Rusia a impus bariere la operaţiunile de export-import ale Ucrainei, care tranzitează teritoriul Rusiei”, consideră politicianul.

„Experţii estimează pierderea la cel puţin 20% din PIB. Toate acestea, însumate, înseamnă că am pierdut jumătate din economie”, a conchis Luţenko.

Potrivit lui, deşi „Banca Naţională nu este în afara criticii, dar dacă în ţara jumătate din economie nu mai funcţionează, înseamnă că hrivna va scădea în continuare”.

În acest sens, a declarat Luţenko, principala sarcină a guvernului este relansarea creşterii economice. „Avem nevoie de stabilitate politică ca o condiţie prealabilă pentru progres economic”, crede politicianul.

La începutul lunii februarie, rata de schimb a monedei naţionale pentru dolar şi euro a scăzut la minimumul ultimelor 11 luni. Guvernul de la Kiev a calculat scăderea economiei Ucrainei în 2015 la 10,4% din PIB.