„Tot ce facem este subminat de ruşi", a spus Hammomd, luni, aflat în vizită la tabăra Zaatari de refugiaţi din Iordania, scrie The Guardian.

Diplomatul britanic menţionează că, prin bombardarea opozanţilor Statului Islamic, Rusia, prin preşedintele său, subminează eforturile internaţionale de a pune capăt războiului civil din Siria.

„Ruşii spun hai să vorbim, iar apoi ei vorbesc şi vorbesc, şi vorbesc... Problema cu ruşii este că, în timp ce vorbesc, bombardează şi îl susţin pe Assad", a spus Hammond.

Kremlinul a transmis că vizează o serie de militanţi în Siria, nu doar Statul Islamic, cu toate că insistă pe faptul că se concentrează doar pe gruparea teroristă. Oficialii ruşi în schimb spun că Occidentul se joacă cu focul încercând să-l răstoarne de la putere pe Assad.

„Ruşii spun că vor să distrugă Daesh, dar nu bombardează Daesh, ci bombardează opoziţia moderată", a spus Hammond, adăugând ca mai puţin de 30 la sută dintre atacurile ruşilor sunt împotriva ţintelor Daesh.

De asemenea, secretarul britanic de Externe a spus că este dificil de distins dacă susţinerea Kremlinului pentru Assad se schimbă, deoarece Putin este imposibil de citit.

„Ceea ce am învăţat urmărindu-l pe Putin, întâi ca secretar al Apărării şi acum ca secretar de Externe, este ca nu contează cât de mult priveşti, oricum nu poţi să vezi nimic: complet enigmatic.

„Nu avem nicio idee care este planul de joc în Kremlin. Nu ştim. Nu se discută aceste lucruri. Este ceea ce se întâmplă în capul dlui Putin", a adăugat Hammond.

Tot luni, principalul grup de opoziţie din Siria, Înaltul comitet de negocieri (HNC), a acuzat Rusia că „va crea un nou Hitler" continuând să îl susţină pe preşedintele Bashar Al-Assad.