Întrebat ce soartă îl aşteaptă pe Vladimir Putin şi familia sa, în cazul venirii lui Hodorkovski la putere, fostul proprietar al Yukos a spus: „Nu văd niciun conflict personal între noi, conturile noastre sunt închise, – a răspuns el. Este adversarul meu politic şi cred că este bine şi demn când fostul adversar – fostul preşedinte şi fostul premier – sa beneficieze de imunitate totală aşa cum este şi în alte ţări normale (exceptând cazul în care nu au comis crime personal).

În acelaşi timp, el a spus că stabilirea vinovăţiei sau a nevinovăţiei este sarcina judecătorilor: „Ei ar trebui să fie scutiţi de răspundere pentru acţiunile lor în viaţa politică, exceptând cazul în care au comis infracţiuni, dar care ar trebui să fie stabilite de către instanţă”.

De asemenea, Hodorkovski s-a pronunţat pentru un dialog cu „majoritatea care se îndoieşte”. „Eu nu recunosc separarea oamenilor pe baza opiniilor lor politice. Oamenii au dreptul la orice punct de vedere, dar, în primul rând, ei sunt concetăţeni. Numai cu această abordare vom fi capabili sa construim un stat naţional, altfel riscam prăbuşirea şi războiul civil..”, a subliniat el.

În opinia lui Hodorkovski, lustraţia este drumul spre nicăieri. „În ţara este prea multă ură, societatea este prea dezbinată. Cineva trebuie să înceapă să ierte, şi dacă ne percepem pe noi înşine mai morali decât adversarii noştri, şi sper că este cazul, atunci iertarea trebuie să vină de la noi”, – a subliniat el.

În decembrie 2015, Mihail Hodorkovski a susţinut o conferinţă de presă la care a prezentat viziunea sa despre viitorul Rusiei. „Eu pot vedea Rusia unui stat de drept cu justiţie şi parlament independente. Rusia are nevoie de un guvern puternic şi independent şi Rusia mai are nevoie de un preşedinte care fără echivoc va părăsi postul după expirarea celor două mandate..”, a declarat fostul şef al Yukos.

În acest scop, el a cerut ieşirea ţării din izolare şi schimbarea puterii. În Rusia a avut loc o „lovitură de stat anti-constituţională”, sunt adoptate legi represive. Potrivit lui Hodorkovski, „revenirea la statul de drept în această situaţie ar echivala cu o revoluţie”, a spus el, subliniind că este necesar ca aceasta sa fie paşnică.