Investigaţia are ca scop determinarea rolului Rusiei în influenţarea din afară a situaţiei politice din Germania.

Potrivit Focus, guvernele est-europene s-au plâns de mult timp că Moscova, în mod deliberat, cu ajutorul mass-media de stat, toarnă gaz pe foc în atmosfera deja tensionată existenta între statele europene.

În Germania, scopul acestei campanii este „slăbirea cancelarul Angela Merkel”. BND şi Oficiul german pentru Protecţia Constituţiei intenţionează să afle dacă dezinformarea apărută în mass-media rusă este intenţionată şi care este planul din spatele acestei campanii.

În acest sens, un oficial al Ministerului de Externe german a afirmat că „cel care vrea să creeze în Europa un nou sistem, trebuie să scape de Germania şi cancelarul său”.

Potrivit Focus, instrumentul de destabilizare utilizat este mass-media. De exemplu, evenimentele din noaptea de Revelion din Koln sunt comparate cu pogromul din 1938. De asemenea, cazul violului fals al fetiţei Lisa a fost subiectul unui conflict între Germania şi Rusia. După cum a subliniat Focus, problema principală este dacă Rusia este angajată într-o campanie de dezinformare intenţionată sau dezinformarea este un „produs necontrolat al Internetului”.

Un alt mijloc de destabilizare este „cooperarea Rusiei cu mişcările de dreapta din Germania”. Autorităţile germane intenţionează să afle dacă grupările de dreapta, în special organizaţii precum PEGIDA sau „Alternativa pentru Germania”, primesc sprijin financiar de la Moscova.

La sfârşitul săptămânii trecute, vorbind la Conferinţa de Securitate de la Munchen, premierul rus Dmitri Medvedev a avertizat despre pericolul unui „nou Război Rece”. Focus apreciază că în Germania „războiul rece” este deja în toi.