„Am spus că vom aproba 37.500" de cereri de azil anul acesta, a declarat acesta, după discuţiile cu omologii săi europeni, în cadrul unui summit de la Bruxelles. "Aceasta este decizia politică şi trebuie implementată în conformitate cu legea", a adăugat el, citat de DPA online.

„Nimic nu trebuie amânat, nimic nu trebuie schimbat", a mai subliniat Werner Faymann.

Austria a fixat această limită în luna ianuarie. Guvernul de la Viena a anunţat miercuri că va accepta cel mult 80 de solicitanţi de azil pe zi şi cel mult 3.200 de persoane aflate în tranzit spre alte state europene.

Există temeri că această măsură va declanşa un efect de domino, determinând statele din Balcanii de Vest să stabilească, de asemenea, limite în ceea ce priveşte deplasarea solicitanţilor de azil pe teritoriul lor. Astfel, s-ar putea genera o criză umanitară în Grecia, unde majoritatea refugiaţilor ajung din Turcia, înainte de a se îndrepta spre nord.

„Trebuie să rămânem uniţi şi să dăm dovadă de solidaritate, dar uniţi şi cu solidari peste tot, nu doar în partea de nord-vest a Europei", a declarat premierul grec, Alexis Tsipras, la Bruxelles.