În primul rând este vorba de baza din Valuiki, regiunea Belgorod, la numai 25 km de graniţa cu Ucraina. La această bază, în curs de amenajare, se planifică ridicarea a nouă cazărmi pentru 3.500 de militari, depozite pentru obuze de artilerie şi rachete, şi alte tipuri de muniţie. Baza se va întinde pe o suprafaţă totală de peste 6.000 de metri pătraţi şi va avea şi un spital de campanie cu 50 de paturi, dar care ar putea fi extins în mod semnificativ.

În localitatea Bogucear, 45 de km de frontiera cu Ucraina, a fost relocată Brigada a 9 motorizată din Nijni Novgorod. Anterior, conducerea militară rusă anunţase formarea aici a Diviziei 10-a de Gardă Tancuri.

Potrivit ziarului armatei ruse Voenno-promîşlenîi Kurier, Brigada 1 de Gardă Tancuri se formează în zona localităţilor Valuiki şi Bogucear. De altfel, în perioada sovietică, la Bogucear se afla o bază militară şi un depozit important de arme, pe care Ministerul rus al Apărării intenţionează să le modernizeze şi să le doteze cu armament nou. Până la 5.210 de militari şi 1.300 de echipamente ar putea să desfăşoare Moscova la această bază, scrie Liga.net, citând surse militare.

În paralel, Rusia îşi întăreşte dispozitivul din Voronej (260 km de graniţa cu Ucraina), unde recent a fost transferat comandamentul Armatei a 20-a (Districtul militar Vest) de la Nijni Novgorod (425 km de Moscova). Totodată, la poligonul Kadamovski, din regiunea Rostov (70 km distanţă de frontiera cu Ucraina) se construieşte un adevărat orăşel militar. În zona acestui poligon sunt desfăşurate grupuri tactice de luptă din cadrul Districtului militar Sud, trupe speciale ale GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) şi ale Ministerului rus de Interne.

În plus, în zona poligonului au fost observate unităţi ale Brigăzii a 19-a motorizate a armatei ruse. Tot aici a fost finalizată construcţia a trei tabere separate de antrenament, pentru 500 de militari fiecare, unde, potrivit serviciilor secrete ucrainene, erau instruiţi militarii ruşi înainte de a fi trimişi în Doneţk şi Lugansk, fiefuri ale rebelilor.

În acelaşi timp, Rusia poartă discuţii cu Belarus pentru desfăşurarea unei baze aeriene la Bobruisk (pe teritoriul belarus), aflată la 190 km de graniţa ucraineană. Această bază aeriană, unde se planifica desfăşurarea Regimentului 7 de avioane de vânătoare Su-27 şi a unei escadrile de elicoptere Mi-8, urma să intre în funcţiune în ianuarie 2016, dar Minskul tergiversează punerea în aplicare a acestei înţelegeri cu Moscova.

În fine, potrivit unor date neoficiale, citate de Liga.net, în Crimeea sunt desfăşurate, între altele, Brigada a 15-a de coastă, care are în componenţa sa echipamente de rachete şi artilerie (la Sevastopol), Regimentul 8 de coastă (de artilerie, la Simferopol), Brigada a 126-de coastă (la Perevalnoe) şi Batalionul 501 de puşcaşi marini la Feodosia. Însă comandamentul Forţelor terestre ruse a negat că ar dispune de trupe în Crimeea, unde s-ar afla doar unităţi ale Flotei Rusiei din Marea Neagră.