FBI-ul încearcă de două luni să acceseze datele din telefonul lui Syed Farook care ar putea oferi clarificări despre modul în care a fost plănuit şi comis atentatul de la San Bernardino. Pentru că telefonul este un model iPhone, agenţii federali au ordonat companiei Apple să creeze o breşă care să le permită extragerea datelor. Problema constă în faptul că telefonul teroristului este blocat cu o parolă de securitate care dacă este introdusă greşit de 10 ori la rând, tot conţinutul telefonului se şterge automat. Agenţii se tem că vor ajunge în această situaţie cu telefonul lui Farook. Chiar dacă a primit un ordin judecătoresc, Apple nu vrea să se supună solicitării FBI.

Într-o scrisoare publică, directorul executiv al companiei, Tim Cook, scrie că agenţii federali îi cer să realizeze o nouă variantă a sistemului de operare care să treacă de orice protocol de securitate şi apoi să fie instalat pe telefonul recuperat în timpul anchetei. Directorul Apple spune însă că, odată creată, o astfel de tehnologie ar putea fi folosită oricând şi pentru orice dispozitiv. Ar fi echivalentul unei chei universale capabile să deschidă sute de milioane de parole, de la conturi şi bănci, la magazine şi case. Totuşi, unele voci spun că pericolul terorist din SUA nu este de neglijat.

Amintim că la 2 decembrie 2015, două persoane, soţ şi soţie, au deschis focul într-un centru social din San Bernardino. 14 oameni au fost împuşcaţi mortal, iar atacatorii au fost vânaţi de poliţie şi ucişi. Ancheta a dovedit că cei doi au acţionat inspiraţi de activitatea organizaţiilor teroriste internaţionale, dar au organizat totul pe cont propriu.