Ar fi primele cazuri de infectare cu virusul Zika în rândul femeilor însărcinate, înregistrate în Mexic, potrivit autorităţilor.

Mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu virusul Zika au fost înregistrate în statul Chiapas, din sudul ţării, unde nivelul de sărăcie este ridicat.

Printre acestea, se află şi patru dintre cele şase femei însărcinate diagnosticate cu virusul Zika, se precizează într-un raport al Ministerului Sănătăţii din Mexic, publicat luni seară.

O altă femeie însărcinată infectată este din statul Oaxaca, din sud-vestul ţării, iar cealaltă din Veracruz, din estul Mexicului.

Virusul Zika a fost depistat în peste 30 de ţări şi se răspândeşte rapid în special în America Centrală şi cea de Sud. Virusul ar fi responsabil de unele malformaţii cu care se nasc copiii precum microencefalia. Brazilia, cea mai afectată ţară de acest virus care se transmite prin înţepătura ţânţarilor Aedes, investighează posibila legătură dintre Zika şi cele 4.300 de cazuri posibile de microencefalie în ţară.

Nu există vaccin sau tratament pentru combaterea virusului, care cauzează stări de febră moderată, iritaţii şi ochi roşii. Aproximativ 80% dintre pacienţii infectaţi nu prezintă simptome.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat Zika urgenţă medicală globală pe 1 februarie pe fondul unei posibile legături cu microencefalia.