Deci care sunt cele mai noi realizări ale propagandei ruseşti?

Observatorii menţionează că, în primul rând, a fost observat un accent foarte puternic pe mesajul că oamenii din Occident sunt foarte diferiţi de oamenii din Rusia: sunt mai puţin importanţi, sau nu au nicio importanţa, sunt împotriva creştinismului, în special al celui de rit ortodox (rus); ei neagă dreptul la existenţă al Rusiei şi poporului rus.

„Şi în al doilea rând, am văzut o creştere a materialelor pe tema războiului. Un număr foarte mare de media pro-Kremlin a transmis mesaje despre cum Ucraina/Turcia/NATO/tătarii din Crimeea/Statele Unite/Regatul Unit /Occidentul în general, se pregătesc pentru război, în unele cazuri, chiar al treilea război mondial”, se menţionează în materialul DisinfoReview.

Observatorii prezintă câteva citate din programele canalelor tv naţionale din Rusia. Fie că este vorba despre SUA, care încearcă să provoace un conflict militar la scară largă cu Rusia în Siria; sau despre Occident, care pregăteşte populaţia de un război nuclear cu Rusia; sau turcii, care i-ar fi înarmat pe tătarii din Crimeea şi luptătorii ISIS pentru un război in Crimeea.

Puteţi găsi, de asemenea mesaje de genul „Poroşenko beat ameninţă să invadeze Rusia în zece zile”, sau „NATO conduce lumea spre al treilea război mondial”. În toate programele/reportajele mass-media ruse, Rusia lupta cu restul lumii.

Întâlnirea recentă dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kiril a fost folosit de media Pro-Kremlin pentru a ataca din nou societatea occidentală.
În primul rând, răspândirea unui citat distorsionat al Papei, care ar fi susţinut că Vladimir Putin este singurul care poate salva creştinismul. Mai mult decât atât, presa rusă a continuat, arătând că occidentalii neagă dreptul de existenţa al ruşilor.

În cadrul emisiunii „Majoritatea” gazda şi invitaţii săi au fost de acord cu „faptul” că Papa Francisc s-a declarat duşman al Ortodoxiei.
Una dintre tendinţele dominante ale propagandei de la Kremlin este dezinformarea agresiva care vizează discreditarea Ucrainei ca stat, a poporului ucrainean şi a guvernului ucrainean.

Cele mai recente materiale mass-media pro-Kremlin despre Ucraina sunt realizate în vechea cheie a „loviturii de stat fasciste”, „militanţii ISIS care s-au alăturat forţelor ucrainene”, sau fapte distorsionate despre tragedia MH17.

„Am văzut de asemenea o intensificarea a încercărilor de a rescrie istoria anexării Crimeii. Numai în ultimele câteva zile, ministrul de externe Serghei Lavrov şi prim-vicepreşedintele Comitetului de Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei – Franz Klinţevici au susţinut că Rusia a fost obligata să recurgă la expansiunea teritorială, deoarece ruşii din Crimeea puteau fi, probabil, ucişi (de către naţionaliştii ucraineni – n.r.)”, se menţionează în studiul DisinfoReview.