„Corpul Medical European (CME) vizează să ofere UE mijloacele de a reacţiona deopotrivă mai rapid şi mai eficient la crizele sanitare care apar. Trebuie să învăţăm lecţiile din lupta împotriva virusului Ebola, când una dintre dificultăţile majore a constat în a mobiliza echipe militare", a explicat comisarul pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, citat într-un comunicat.

Este vorba de a pune la dispoziţie echipe şi mijloace medicale în prealabil, pentru a asigura o desfăşurare „mai rapidă şi mai previzibilă” în situaţii de urgenţă, conform Comisiei Europene.

CME va fi format din echipe medicale de urgenţă, din experţi în sănătate publică şi în coordonare medicală, din laboratoare de biosecuritate mobile sau chiar din avioane pentru evacuări sanitare şi, în fine, din echipe logistice.
Această nouă entitate va face parte din „rezerva voluntară” europeană, creată în cadrul mecanismului de protecţie civilă al UE şi care intervine în prezent pentru a răspunde catastrofelor naturale.

În momentul apariţiei epidemiei de Ebola, UE s-a confruntat cu grave dificultăţi în a desfăşura rapid personal medical, dar şi din punct de vedere logistic, a reamintit Comisia.

Nouă state membre au propus deja furnizarea de echipe şi de materiale noului corp medical: Belgia, Luxemburg, Spania, Germania, Cehia, Franţa, Olanda, Finlanda şi Suedia.

Echipele care vor participa la CME vor fi certificate de UE şi vor putea beneficia de sprijinul său financiar în privinţa pregătirii echipelor şi a oferirii de materiale.

Desfăşurarea echipelor pe teren este coordonată de Centrul de coordonare a reacţiei de urgenţă al Comisiei, platformă operaţională. Statele membre vor putea totuşi să aleagă să nu participe la o misiune.