„Rezultatele testelor au confirmat utilizarea gazului muştar”, au afirmat sursele, sub rezerva anonimatului.

Potrivit guvernului regiunii autonome Kurdistanul irakian, Statul Islamic a lansat cincizeci de obuze de mortieră asupra oraşelor Gweyr şi Makhmur, la sud-vest de Erbil. Circa patruzeci dintre aceste explozii ar fi degajat o pulbere albă şi un lichid negru, a afirmat atunci Ministerul Afacerilor Peshmerga.

Treizeci şi cinci de luptători au inhalat un gaz toxic şi unii dintre ei au fost transferaţi în afara ţării pentru a primi îngrijiri medicale, a spus el. Guvernul acestei regiuni autonome a afirmat în luna octombrie că testele de sânge efectuate în cazul acestor luptători au confirmat prezenţa unor 'urme de gaz muştar".

OIAC a refuzat să confirme informaţia. „La solicitarea guvernului irakian, directorul general a trimis o echipă de experţi pentru a ajuta Irakul în investigaţia privind posibila utilizare de arme chimice pe teritoriul sau”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Malik Ellahi.

Echipa şi-a încheiat misiunea şi a transmis rezultatele investigaţiei sale guvernului irakian, care va publica rezultatele oficiale ale anchetei, a adăugat el.