În cursul unui banchet organizat pentru a-i felicita pe cercetătorii, tehnicienii şi reprezentanţii programului spaţial nord-coreean pentru tirul de pe 7 februarie, Kim Jong-un a declarat că această misiune a avut loc"într-o perioadă complexă, în care forţe ostile sunt mai angajate ca niciodată să stranguleze" Coreea de Nord, scrie luni agenţia KCNA.

La o lună după efectuarea celui de-al patrulea test nuclear, condamnat unanim de către comunitatea internaţională, Phenianul şi-a atras din nou furia capitalelor străine, din cauza lansării satelitului Kwangmyongsong-4.

Acest tir este considerat un test deghizat de rachetă balistică, o încălcare a numeroase rezoluţii ONU.

Liderul nord-coreean a declarat că succesul acestei lansări a fost posibil din cauza "încrederii absolute" a echipei în partidul aflat la putere şi a adăugat că sudoarea oamenilor de ştiinţă a fost principalul "carburant" al rachetei cu rază lungă de acţiune.

El i-a încurajat pe angajaţii programului spaţial nord-coreean să folosească acest succes ca pe o trambulină"către obiective mai înalte şi să lanseze, astfel, şi mai mulţi sateliţi".

Racheta cu rază lungă de acţiune în trei trepte lansată pe 7 februarie de Phenian a plasat pe orbită un obiect, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării. Însă nu s-a confirmat deocamdată că ar fi un satelit în stare de funcţionare.

Washingtonul, Seulul şi Tokyo depun eforturi diplomatice pentru a obţine o înăsprire a sancţiunilor impuse Phenianului în Consiliul de Securitate al ONU.