„Fidel şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Patriarhul Kiril pentru contribuţia sa semnificativă la consolidarea prieteniei dintre popoarele rus şi cubanez, precum şi în promovarea valorilor care le unesc", a precizat ziarul Juventud Rebelde într-un scurt articol însoţit de şase fotografii ale celor două personalităţi.

Fidel Castro, care a renunţat la putere de un deceniu din motive de sănătate, l-a primit pe capul Bisericii Ortodoxe Ruse la reşedinţa sa din Havana, unde au abordat „subiecte cum ar fi cauza sărăciei, lupta împotriva discriminării, menţinerea păcii şi supravieţuirea umană”, potrivit ziarului cubanez.

În fotografii, Kiril, îmbrăcat într-o sutană neagră, se adresează lui Fidel Castro, în ţinută sport şi însoţit de soţia sa Dalia Soto del Valle şi doi traducători. Liderul istoric al revoluţiei cubaneze, care va împlini 90 de ani pe 13 august, i-a lăsat puterea în 2006 fratelui său mai mic Raul, în vârstă de 84 de ani.

Fidel Castro s-a mai întâlnit cu Kiril în timpul unor vizite anterioare ale acestuia în Cuba în 1995, 2004 şi 2008, când nu era în fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse.