Două vaccinuri, care se află în prezent în proces de dezvoltare la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din SUA şi la compania indiană Bharat Biotech, sunt în cea mai avansată fază din cele 15 proiecte de cercetare desfăşurate în mai multe ţări privind obţinerea vaccinului împotriva Zika, a declarat Marie-Paule Kieny, director adjunct în cadrul OMS.

Instrumentele de diagnosticare vor fi dezvoltate mult mai repede decât vaccinul, a mai declarat Marie-Paule Kieny, menţionând că acestea vor fi gata în câteva săptămâni.

OMS a declarat stare de urgenţă la nivel mondial în urma răspândirii rapide a virusului Zika în cele două Americi, cumulate cu numărul mare de cazuri cu malformaţii cerebrale în rândul nou-născuţilor, în special în Brazilia.

Oamenii de ştiinţă desfăşoară cercetări privind utilizarea medicamentelor profilactice pentru a preveni infecţia în rândul grupurilor vulnerabile, în special în ce priveşte femeile însărcinate, a mai spus Kieny, adăugând că pentru moment aceasta reprezintă cea mai viabilă şi rapidă opţiune decât un tratament curativ.