Candidaţii s-au adresat cu acest prilej şi comunităţii afro-americane, electorat-cheie pentru democraţi, Hillary Clinton enumerând inegalităţile economice care persistă şi 'rasismul sistemic' în poliţie şi justiţie.

„Nu trebuie să facem promisiuni pe care nu le putem respecta”, a spus ea la începutul dezbaterii de la Universitatea Wisconsin din Milwaukee, organizată de postul PBS.

Cei doi candidaţi s-au înfruntat mai întâi în domeniul sănătăţii, Hillary Clinton reproşând costul exorbitant al propunerilor lui Bernie Sanders privind o asigurare de sănătate publică şi universală. Lungul schimb de replici s-a derulat într-o atmosferă mai tensionată decât duelurile precedente.

„M-am luptat toată viaţa mea ca accesul la îngrijiri medicale să fie un drept pentru fiecare”, a afirmat Bernie Sanders, senator democrat din Vermont.
„Toţi economiştii de stânga care au făcut analiza susţin că nu există banii necesari”, a afirmat Hillary Clinton.

Aceasta a fost esenţa mesajului fostului secretar de stat al SUA: chiar dacă este de acord cu obiectivele de stânga ale lui Bernie Sanders, ea vrea să-i convingă pe alegători că numai ea are programul detaliat care i-ar permite să se pună pe treabă de la începutul mandatului, în ianuarie 2017, comentează AFP. În acest context, ea a afirmat că propunerile senatorului Sanders ar creşte cheltuielile federale cu 40%.

Acest mesaj însă nu a raliat votanţii în primele scrutine primare, din Iowa şi New Hampshire. Ea a reuşit să câştige la foarte mică distanţă scrutinul din Iowa, cu 0,3% în plus faţă de Sanders, iar în al doilea nu a obţinut decât 38% din voturi, faţă de 60% rivalul său, devenit eroul tinerilor democraţi cu apelul său la o revoluţie politică şi prin denunţarea unei economii trucate.

Hillary Clinton a abordat la rândul său joi această temă a economiei 'trucate'. Însă ea i-a adăugat o dimensiune evocând bariere care lovesc în special minorităţile, în primul rând populaţia de culoare şi imigranţii, în domeniul locurilor de muncă, al locuinţelor, al educaţiei sau al sistemului penal.

Strategia îi permite să se adreseze mai direct decât Bernie Sanders alegătorilor de culoare şi hispanici, care constituie majoritatea electoratului democrat la viitoarele alegeri primare, în sudul şi vestul SUA. În prezent aceste categorii de votanţi îi sunt majoritar favorabile lui Hillary Clinton, chiar dacă sondajele recente lipsesc, dar Bernie Sanders curtează activ comunitatea de culoare pentru a recupera din lipsa sa de popularitate.

Hillary Clinton a denunţat rasismul sistemic care există în numeroase servicii de poliţie din SUA şi a evocat moartea lui Dontre Hamilton, împuşcat mortal de un poliţist la Milwaukee, şi pe a cărui mamă a invitat-o la dezbatere.

Bernie Sanders a reamintit statistica dură la care face referire în mitingurile sale electorale, respectiv că riscul ca un nou-născut negru să ajungă să fie condamnat la închisoare pe viaţă este de unu la patru. „Este de nedescris. Trebuie să reformăm de o manieră radicală un sistem penal în faliment”, a spus el.

Deşi cei doi candidaţi au căpătat obiceiul de a sublinia cu amabilitate în precedentele dezbateri numeroasele lor puncte de convergenţă, de această dată ei au insistat asupra divergenţelor.

În ceea ce priveşte imigraţia ilegală, Hillary Clinton i-a reproşat lui Bernie Sanders că a votat împotriva unei reforme discutate în Congres în 2007.
De asemenea, fostul secretar de stat al lui Barack Obama şi-a înmulţit referirile la actualul preşedinte, încercând să se prezinte ca succesorul său natural.

„Nu le cer oamenilor să mă susţină pentru că sunt femeie. Le cer să mă susţină pentru că sunt cea mai competentă, cea mai experimentată şi mai pregătită pentru a fi preşedintă şi comandant şef' al armatei”, a declarat ea.

Mai sunt nouă zile până la scrutinele din Nevada (20 februarie) şi Carolina de Sud (27 februarie), iar obiectivul lui Hillary Clinton este să reducă amploarea „valului” Sanders până la aceste alegeri şi cele de la 1 martie, când vor vota nu mai puţin de 11 state, notează AFP.