La Berlin a fost prezentată public a amplă iniţiativă civic-religioasă sub numele "Alianţa pentru solidaritate, toleranţă şi democraţie împotriva prejudecăţilor, urii şi violenţei". Proclamaţia ei: "Demnitatea umană este intangibilă". Iniţiatoarea mişcării este Confederaţia Sindicatelor Germane (DGB), care a înfiinţat această alianţă în urmă cu cinci săptămâni. Preşedintele DGB Reiner Hoffmann şi ceilalţi nouă semnatari ai apelului speră că vor da astfel un exemplu la care vor adera şi alţi parteneri, în întreaga Germanie.

Punctul central al documentului: dezbaterea pe marginea refugiaţilor trebuie purtată obiectiv, cu accent pe găsirea de soluţii. Nu trebuie favorizată crearea de resentimente şi trebuie lăsate deoparte interesele partizane. În plus, semnatarii mai solicită opiniei publice germane să respingă afirmaţiile care generează ură între oameni, indiferent de cine le lansează şi împotriva cui sunt formulate.

Valori împotriva resentimentelor

De ce tocmai acum? Escaladarea verbală împotriva musulmanilor şi refugiaţilor în Germania i-a provocat îngrijorări serioase, a declarat Zekeriya Altug, purtător de cuvânt al Consiliului Coordonator al Musulmanilor din Germania. Dezbaterea despre refugiaţi ar fi dus la ascensiunea extremelor şi ar fi împins întreaga scenă politică spre dreapta. Întreaga retorică pe tema refugiaţilor le-ar fi dat politicienilor populişti din extrema dreaptă impresia că ar fi portavocea unei majorităţi care se sfieşte să spună exact ce gândeşte. Acest fenomen trebuie contracarat şi de aceea ar fi apărut această alianţă, a adăugat Altug.

Temeri similare a exprimat şi reprezentantul Consiliului Central al Evreilor din Germania - vicepreşedintele acestei organizaţii, Mark Dainow. Acesta a constatat că populismul de dreapta este "din păcate în plin avânt" în Germania. De aceea trebuie să se strângă rândurile în prezent şi să se militeze pentru respect, toleranţă, libertate religioasă şi respectarea drepturilor minorităţilor. Apelul mai atrage atenţia asupra necesităţii de a-i integra pe refugiaţi şi societate şi în comunitatea de valori europene. Dainow a adăugat că există şi temerea că valul migraţionist actual ar putea genera şi un "import de antisemitism". Pentru că numeroşi migranţi vin din "alte cercuri culturale, în care ura faţă de evrei este la ordinea zilei".

Despre un "consens de bază din centrul societăţii" a vorbit preşedintele Consiliului Bisericii Evanghelice, Heinrich Bedford-Strohm. Acesta ar fi obiectivul apelului, lansat acum deoarece populaţia se confruntă cu un mare sentiment de nesiguranţă. Extremiştii de dreapta ar încerca să se folosească de această stare de incertitudine pentru a-şi avansa propria agendă. Împotriva acestora trebuie emis un "mesaj de forţă şi de încredere".

La conferinţa de presă de prezentare a alianţei au fost criticate partidele politice germane. Alianţa ar fi o grupare provenită din societatea civică iar partidele au fost cu bună ştiinţă lăsate pe dinafară, a declarat fondatorul Hoffmann. Căci partidele dau în numeroase ocazii impresia că ar fi depăşite de situaţie.

Arhiepiscopul Heiner Koch, reprezentantul Bisericii Catolice, a criticat prăpastia dintre discursul elitelor politico-sociale şi preocupările oamenilor de rând. Temerile concrete ale acestora ar trebui luate în serios, pentru a evita alunecarea societăţii spre dreapta. De exemplu întrebarea "cum pot fi aduse la un numitor comun îngrijorările populaţiei gazdă şi necesităţile refugiaţilor". Acest răspuns nu mai trebuie ocolit.

Pe cine integrăm, unde şi cum?

Cu totul lipsită de culoare politică nu este însă această alianţă. Ea militează pentru investiţii masive în educaţie, locuinţe şi crearea de locuri de muncă. Solicitări exprimate deja de social-democraţii din SPD. Şeful DGB s-a referit şi la propunerea de relaxare a regulilor privind venitul minim în cazul refugiaţilor: nu este deloc de acord cu aceasta - exact direcţia urmată de ministra social-democrată a Muncii Andrea Nahles.

Olaf Zimmermann, de la Consiliul Cultural German, a avut viziunea cea mai avansată. Mai ales în domeniul cultural se va dezbate în continuare aprins "în ce să integrăm pe cine şi cum". "O viziune comună, fără să dorim să anulăm ceea ce ne desparte" - asupra acestui aspect ar trebui să se concentreze atenţia în cazul dimensiunii culturale a procesului de integrare. Societatea s-ar afla încă în stadiul ajutoarelor de urgenţă - chestiunile amintite sunt din păcate încă îndepărtate. Alianţa şi mesajul ei au arătat în ce direcţie ar trebui să ne îndreptăm.