„NATO şi toţi ceilalţi participanţi la masa discuţiilor şi-au exprimat disponibilitatea ca Alianţa Nord-Atlantică să sprijine şi să participe la această operaţiune”, a declarat Ashton Carter la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării NATO de la Bruxelles.

În cazul în care o astfel de misiune de supraveghere frontalieră va vedea lumina zilei, aceasta ar fi o premieră pentru NATO, organizaţie militară defensivă care a refuzat până în prezent să se implice direct în cea mai gravă criză a migranţilor din Europa din 1945.

Ca urmare a unei solicitări formulate oficial miercuri seara de către Berlin, Ankara şi Atena, NATO îşi va utiliza navele poziţionate în Marea Egee între Turcia şi Grecia pentru a supraveghea apele şi pentru a oferi informaţii autorităţilor turce şi elene, au afirmat surse guvernamentale germane sub rezerva anonimatului.

„Cele trei ţări au subliniat necesitatea ca NATO să acţioneze rapid, iar Statele Unite au fost întru totul de acord, pentru că sunt în joc vieţi omeneşti", a mai spus ministrul american al apărării.

Potrivit acestuia, propunerea celor trei ţări constă 'în extinderea operaţiunii maritime a NATO din Marea Mediterană", în prezent comandată de Germania, pentru a răspunde crizei migranţilor.

Toţi migranţii salvaţi de NATO vor fi duşi înapoi în Turcia.

Unul dintre punctele sensibile îl reprezintă disputele teritoriale de zeci de ani între Atena şi Ankara asupra frontierelor lor maritime comune, notează DPA.

Conform propunerii, cele două părţi trebuie să se angajeze să nu intre în apele teritoriale ale celuilalt stat, au precizat sursele.

Ideea implicării forţelor NATO a fost ridicată luni în cadrul unei întrevederi între premierul turc Ahmet Davutoglu şi cancelarul german Angela Merkel la Ankara.