Urmărit penal pentru contestarea crimelor împotriva umanităţii, fostul preşedinte al partidului de extremă dreaptă Frontul Naţional (FN) a invocat prin avocatul său - imunitatea sa de parlamentar european şi a refuzat să se prezinte în faţa judecătorilor.

Jean-Marie Le Pen (87 de ani) fusese convocat miercuri în faţa Tribunalului corecţional din Paris pentru că a reiterat în aprilie 2015, într-un interviu televizat, declaraţii prin care camerele de gazare erau reduse la nivelul unui „detaliu” al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

Condamnate de fiica sa Marine Le Pen, care i-a succedat în 2011 la conducerea FN, aceste afirmaţii, adăugate altora, i-au atras suspendarea, apoi excluderea din partid.

Prima dintre numeroasele afirmaţii hazardate ale tribunului extremei drepte despre camerele de gazare datează din 13 septembrie 1987, când a declarat: „Eu nu am studiat problema în mod special, dar cred că este doar un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial”.

Declaraţia i-a atras o condamnare judiciară patru ani mai târziu, urmată de altele în 1997 şi 1999, în Franţa şi în Germania, după repetarea unor cuvinte similare. Le Pen a recidivat în 2008, într-o revistă franceză, şi în 2009, în Parlamentul European.

În 2 aprilie 2015, unui jurnalist al grupului de radio-televiziune RMC-BFMTV care îl întrebase dacă îşi regretă cuvintele, Jean-Marie Le Pen a răspuns: „Câtuşi de puţin. Ceea ce am spus corespunde gândirii mele: camerele de gazare au fost un detaliu al istoriei războiului”.

Avocatul Mario Pierre Stasi, reprezentând Liga internaţională împotriva rasismului şi antisemitismului (LICRA), a denunţat afirmaţiile bătrânului „delincvent” Jean-Marie Le Pen.

Potrivit confratelui său Stephane Lilti, care reprezintă în proces Uniunea studenţilor evrei din Franţa, Le Pen şi-a premeditat această provocare în scopuri politice crase, pentru a obstrucţiona „curăţenia” angajată de fiica sa, Marine, care se străduieşte să-i ascundă sub covor pe neonaziştii şi pe simpatizanţii mareşalului Petain care constituie baza Frontului Naţional.

Procurorul Anne Coquet l-a atacat şi ea pe „negaţionistul recidivist” Jean-Marie Le Pen care, plin de „dispreţ pentru victime”, „minimalizează” şi „banalizează” camerele de gazare.

La începerea audierii, avocatul Francois Wagner, apărătorul lui Le Pen, a invocat imunitatea parlamentară a clientului său, motiv pentru care parchetul ar fi trebuit să solicite ridicarea imunităţii înainte de începerea procesului. Argumentul a fost respins de părţile civile şi de parchet.

Tribunalul îşi va anunţa decizia în 6 aprilie.