În favoarea reformei au votat 317 deputaţi, iar împotrivă 199. Adunarea Naţională aprobase în cursul săptămânii, în mod separat, cele două articole propuse.

În pofida votului de miercuri, reforma este încă departe de a fi înscrisă în Constituţie, pentru aceasta fiind nevoie şi de votul pozitiv al Senatului, urmat de aprobarea sa de camerele reunite, cu o majoritate de trei cincimi.

Premierul francez Manuel Valls a salutat votul deputaţilor, insistând că măsurile sunt vitale pentru a se putea răspunde ameninţării în creştere a terorismului.

Noile prevederi constituţionale au fost întâmpinate însă cu o opoziţie fermă, inclusiv din rândurile Partidului Socialist, de guvernământ, în timp ce organizaţii internaţionale din domeniul drepturilor omului au tras un semnal de alarmă în legătură cu măsurile de securitate adoptate de guvernul francez în urma atentatelor din 13 noiembrie de la Paris.

În centrul controverselor s-a aflat măsura retragerii naţionalităţii francezilor care au dublă cetăţenie, propusă iniţial de guvern şi care a dus la demisia ministrului justiţiei, Christiane Taubira, acesta invocând un „dezacord politic major”.

Pentru a reduce din opoziţia faţă de reformă, guvernul a propus marţi un amendament care înlătură orice referire la dubla cetăţenie, votat in extremis prin ridicare de mâini.