Purtătorul de cuvânt al ministerului, Jaled Mugahid, a declarat că 59 dintre victime au fost deja externate şi că restul victimelor se află în continuare în spital, dar cu un prognostic stabil. Răniţii au fost trataţi la spitalele din localitatea Nasr şi din oraşul Beni Suef, situat la 120 de kilometri sud de Cairo.

Trenul, care circula pe ruta Assuan-Cairo, s-a răsturnat după ce locomotiva a izbit o barieră de beton. Mecanicul de locomotivă a fost reţinut şi este acuzat că nu a ţinut cont de indicaţiile primite de la turnul de control.
Faptul că trenul nu avea viteză excesivă şi că locomotiva s-a răsturnat a făcut ca trenul să nu intre în coliziune cu un altul care venea de la Assiut. Pasagerii care nu au suferit au fost transportaţi cu microbuzele la destinaţie, în timp ce autorităţile încercau să degajeze calea ferată pentru a permite reluarea traficului.

Accidentele feroviare sunt un lucru obişnuit în Egipt, din cauza stării proaste a şinelor, a semnalizării deficitare şi a imprudenţei unora dintre mecanici. La sfârşitul lui ianuarie, şase oameni şi-au pierdut viaţa după ce camionul în care se aflau a fost izbit de un tren în localitatea Al Ayat, la vest de Cairo, din cauza ceţii dese şi al proastei semnalizări la o trecere de nivel. Unul dintre cele mai grave accidente înregistrate în ultimii ani a avut loc în noiembrie 2012, când 50 de copii şi-au pierdut viaţa după ce un tren a lovit un autocar.