OMS a avertizat săptămâna trecută că virusul, care se transmite prin înţepătură de ţânţar, se răspândeşte „în mod exploziv” în America, cu 3-4 milioane de cazuri aşteptate în 2016.

Potrivit directoarei OMS, Margaret Chan, o relaţie de tip cauză-efect între răspândirea virusului şi creşterea cazurilor de microcefalie în rândul nou-născuţilor este puternic „suspectată”, dar nu dovedită în mod definitiv.

Brazilia, ţara cea mai afectată de virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în luna octombrie, în faţa unui număr neobişnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul ţării. De atunci, în această ţară au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie şi 3.448 cazuri suspecte, faţă de doar 147 în 2014.

Autorităţile din Columbia, El Salvador, Ecuador, Brazilia, Jamaica şi Puerto Rico au recomandat deja femeilor să evite să rămână însărcinate câtă vreme epidemia nu este ţinută sub control.

În Europa şi în America de Nord, zeci de cazuri de infecţie cu virusul Zika au fost raportate în rândul celor care se întorceau din concediu sau din călătorii de afaceri din ţările afectate de epidemie.