Duminică, el a declarat însă la postul public de radio YLE că trebuie să amâne punerea în aplicare a acestui plan, dar că va sprijini o familie de refugiaţi în alte moduri până când situaţia se va schimba.

„Am întrebat experţi în securitate să evalueze dacă ar fi sigur ca o familie cu copii să se mute (în casă). Din cauza mediatizării puternice, situaţia este de aşa natură încât nu ar fi rezonabil să fac acest lucru în prezent", a spus el.

Sipila are o locuinţă în apropiere de capitala Helsinki, precum şi o reşedinţă guvernamentală. Casa pe care a propus-o pentru a găzdui refugiaţi este situată în oraşul său natal Kempele şi este folosită extrem de rar.

Unii politicieni şi voci din opinia publică l-au acuzat pe premier că încurajează venirea solicitanţilor de azil în Finlanda prin această ofertă.

Finlanda a primit aproape 32.000 de solicitanţi de azil anul trecut, comparativ cu 3.600 în 2014. Acest aflux, într-un moment de recesiune economică, a amplificat poziţiile anti-imigranţi şi a dus la formarea de grupuri paramilitare de patrulare pe străzi, care susţin că trebuie să îi protejeze pe finlandezi de imigranţi.