De Maiziere a adăugat că mulţi migranţi afgani caută perspective economice mai bune decât obţinerea statutului de refugiaţi şi nu a exclus posibilitatea stimulării financiare a celor care doresc să-şi reconstruiască viaţa în Afganistan.

„Evident, situaţia securităţii în Afganistan este complicată, dar aceasta este o ţară mare. Există zone sigure şi nesigure acolo”, a menţionat oficialul german.

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări că numărul migranţilor şi al refugiaţilor care intră în Germania se va reduce în acest an. Anul trecut, 1,1 milioane de solicitanţi de azil au sosit în Germania.

În urmă cu două zile, şefa executivului de la Berlin a încercat să reducă la tăcere vocile care o critică pentru politica uşilor deschise faţă de refugiaţi, declarând că solicitanţii de azil din Siria şi Irak trebuie să se întoarcă acasă după încheierea conflictelor din ţările lor.

Cancelarul german a afirmat că în ciuda eforturilor de a-i ajuta şi integra pe refugiaţi, este important de subliniat că acestora li s-a acordat permisiunea de a rămâne în ţară o perioadă limitată de timp. Ea a adăugat că 70% dintre refugiaţii care au fugit în Germania din cauza războiului din fosta Iugoslavie în anii 1990 s-au întors în ţările lor.

Merkel a încercat să convingă alte ţări europene să accepte cote pentru refugiaţi, a făcut presiuni pentru înfiinţarea de centre de primire la frontierele externe ale UE şi a fost în prim-planul efortului de a convinge Turcia să-i împiedice pe refugiaţi să intre în blocul comunitar.