Pe contul său de pe Instagram, preşedintele cecen reia câteva secunde secvenţe din reportajul LifeNews în care îl ia în vizorul unei puşti cu lunetă pe fostul premier rus.

„Kasianov a mers la Strasbourg pentru a primi bani pentru opoziţia rusă", scrie Kadîrov în postare, reluând de fapt titlul reportajului difuzat de LifeNews.

„Kasianov şi cu mine considerăm această înregistrare drept un apel la crimă", a declarat pentru AFP Kara-Murza. „Noi credem că acesta este rezultatul climatului de impunitate care predomină în Rusia de la asasinarea lui Boris Nemţov", opozantul rus ucis cu focuri de armă la doi paşi de Kremlin în februarie 2015.

O echipă a LifeNews a urmărit, mai mult sau mai puţin discret, delegaţia opoziţiei ruse în timpul vizitei sale la Strasbourg în 25 şi 26 ianuarie, a indicat Kara-Murza.

Cei doi lideri ai opoziţiei ruse au participat la sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) consacrată anchetei în cazul asasinării lui Boris Nemţov. În această anchetă, justiţia rusă suspectează originari din Cecenia.

Nu este prima oară când Ramzan Kadîrov proferează ameninţări la adresa oponenţilor Kremlinului. La mijlocul lunii ianuarie, el a propus spitalizarea la ospiciul de nebuni a opoziţiei liberale şi reprezentanţilor mass-media independente, pe care i-a catalogat drept „trădători de patrie" şi „duşmani ai poporului".

În timp ce polemica suscitată de propunerile sale ia proporţii în Rusia, autorităţile cecene au organizat la 22 ianuarie la Groznîi o manifestaţie în sprijinul lui Kadîrov, la care au participat circa 100.000 de ceceni.

Miliţiile aflate în subordinea lui Kadîrov au fost acuzate de numeroase asasinate în ultimul deceniu, între care jurnalista de investigaţie şi editorialista Novaia Gazeta, Anna Politkovskaia, ucisă în octombrie 2006, sau Natalia Estemirova, reprezentanta organizaţiei neguvernamentale Memorial la Groznîi, asasinată în 2009.