De la destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi în 2013, militarii şi poliţia sunt frecvent ţinta atacurilor jihadiste, în special în nordul Peninsulei Sinai, fief al ramurii egiptene a grupării Statul Islamic (SI).

În zori, doi poliţişti şi-au pierdut viaţa în explozia unei bombe declanşate de la distanţă la trecere maşinii lor blindate, în cursul unei operaţiuni de patrulare în sectorul Rafah, la frontiera cu Fâşia Gaza palestiniană, au precizat oficialii.

De asemenea, un ofiţer al armatei şi un soldat au fost ucişi într-un atac similar în regiunea Sheikh Zoueid, în Sinaiul de Nord.

Conform autorităţilor, sute de poliţişti şi soldaţi şi-au pierdut viaţa în atacuri ale jihadiştilor, cu începere din 2013, mai ales în Sinaiul de Nord. Unele atentate au avut ca ţintă poliţişti şi soldaţi la Cairo şi în Delta Nilului.

Ramura egipteană a SI a revendicat prăbuşirea unui avion cu turişti ruşi, la 31 octombrie, în Sinaiul egiptean, care a costat viaţa celor 224 de pasageri şi membri ai echipajului.