Wilders, care a catalogat procesul drept o „şaradă" motivată politic, nu s-a aflat în sala de judecată când a fost pronunţat verdictul, relatează The Associated Press.

Politicianul a fost condamnat pentru incitare la ură şi discriminare în urma unui incident din anul 2014, când susţinătorii acestuia au început să scandeze "Mai puţini! Mai puţini! Mai puţini!" cu referire la imigranţii marocani din Olanda. Zâmbitor, Wilders a concluzionat "vom avea grijă de acest lucru", scrie agenţia de ştiri Reuters.

„Indiferent de verdict, voi continua să spun adevărul despre problema marocană, niciun judecător, politician sau terorist nu mă va opri", a scris Wilders pe Twitter înainte de pronunţarea verdictului.

În contextul în care Partidul Libertăţii conduce în sondajele de opinie efectuate înaintea scrutinului legislativ programat în Olanda, Geert Wilders a prezentat un program electoral în care promite „dezislamizarea" ţării.

Programul politic prevede închiderea moscheilor şi a şcolilor musulmane, interzicerea Coranului şi a vălului islamic.

Wilders promite că în Olanda nu vor mai veni imigranţi din ţări musulmane şi ar vrea închiderea centrelor pentru refugiaţi din Olanda.