'Preşedintele a cerut serviciilor de informaţii să efectueze o investigaţie completă privind ceea ce s-a întâmplat în timpul procesului electoral', a anunţat consiliera lui Obama pe probleme de securitate internă, Lisa Monaco. 'Aşteaptă un raport înaintea plecării sale' de la Casa Albă, a adăugat ea înainte de a menţiona că 'trebuie să facem un bilanţ (...), să înţelegem ce s-a întâmplat şi să tragem învăţămintele'.

Administraţia de la Washington a acuzat direct Rusia la începutul lunii octombrie că încearcă să influenţeze procesul electoral american prin piratarea conturilor de mesagerie electronică ale unor personalităţi şi instituţii din SUA. Unii senatori membri ai Partidului Democrat i-au cerut lui Obama să facă publice detaliile acestui caz.

Acuzaţiile au fost negate de Moscova, iar câştigătorul scrutinului prezidenţial, republicanul Donald Trump, a declarat că nu crede în teoria ce sugerează că Rusia ar fi intervenit astfel pentru a o slăbi pe contracandidata sa, democrata Hillary Clinton.

Anterior, la începutul lunii septembrie, directorul FBI, James Comey, a anunţat că ia foarte în serios riscul unei ingerinţe externe în procesul electoral american. Totuşi, el a apreciat drept foarte redusă posibilitatea unor atacuri cibernetice care ar putea influenţa numărarea voturilor, întrucât sistemul electronic destinat acestui proces este bine pus la punct cu elementele de protecţie necesare.