Acest bilanţ provizoriu a fost prezentat în Parlament de către deputatul Samuel Manetoali, care a subliniat că se aşteaptă informaţii din insula Makira, o zonă izolată cu puţine comunicaţii, potrivit Radio New Zealand.

Makira este zona cea mai apropiată de epicentrul seismului pe care Institutul american de geofizică (USGS) l-a localizat la 68 de kilometri sud-est de oraşul Kirakira şi la o adâncime de 48,7 de kilometri.

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, inclusiv una de 6,5 grade pe care USGS l-a localizat la 79 de kilometri sud-est de Kirakira şi la o adâncime de 14 kilometri.

Centrul de Alertă de Tsunami din Pacific (PTWC) a emis un avertisment privind riscul unor valuri mari pentru insulele Solomon, Vanuatu, Papua Noua Guinee, Nauru, Noua Caledonie, Tuvalu, Kosrae (Micronesia) şi Hawaii. Alerta a fost ridicată o oră mai târziu după ce valurile generate nu au depăşit 43 de centimetri în Noua Caledonie.

Teama de tsunami i-a determinat pe locuitorii de pe litoralul insulei Makira să fugă spre zonele înalte din interior, notează Radio New Zealand. În aprilie 2007, un cutremur de 8,1 grade a generat un tsunami care a provocat 30 de morţi şi a distrus o mare parte a insulei Gizo.