În cadrul unei conferinţe de presă în Malta, Martin Schulz a fost întrebat cu privire la extinderea aşa-numitei 'mişcări antisistem' în Europa şi la nivel global.

El a declarat că nu este deranjat dacă este descris ca făcând parte dintr-un sistem care a pus bazele statului de drept.

'Ce este acest sistem? Înseamnă ceva care a fost constituit. În UE, am constituit democraţia, statul de drept, demnitatea şi protecţia drepturilor omului, precum şi lupta împotriva discursului instigator la ură, a rasismului şi a antisemitismului. Dacă asta mă face parte a sistemului, atunci eu sunt mândru să fac parte din el', a mai spus el.

'Dacă ascult discursurile celor care pretind că luptă împotriva sistemului, îmi dau seama că în ele există o retorică rasistă, sunt discursuri antidemocratice care pun la îndoială drepturile minorităţilor. Este politica ţapului ispăşitor pentru tot ce se întâmplă', le-a spus el reporterilor.

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite a zdruncinat peisajul politic din Europa, partidele tradiţionale temându-se că acest lucru va vitaliza partidele populiste şi de dreapta, notează DPA.