În moţiune, Park Geun-Hye este acuzată de încălcarea Constituţiei şi de delicte penale, de la eşecul de a proteja poporul de corupţie la abuz de putere. Moţiunea urmează să fie supusă vineri votului Adunării Naţionale.

Dacă moţiunea va fi adoptată, va mai avea totuşi nevoie de validarea Curţii Constituţionale. În cazul validării, Park Geun-Hye ar urma să devină primul şef de stat sud-coreean ales democratic, care nu îşi termină mandatul de cinci ani.

Park Geun-Hye a spus că ar accepta o destituire parlamentară. Însă ea a adăugat că va rămâne în funcţie pe parcursul examinării moţiunii de către Curtea Constituţională, o procedură care ar putea dura luni de zile.

Drumul spre procedura de destituire a fost unul tumultos. Depunerea moţiunii se explică în bună parte prin manifestaţiile ample, în care milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a cere preşedintei să demisioneze, iar partidelor politice — să o destituie în cazul unui refuz.

Presiunea opiniei publice a fost crucială pentru a se ajunge ca un număr suficient de deputaţi ai Partidului Conservator al preşedintei Park, Saenuri, să se declare pregătiţi să se alăture celor din opoziţie pentru a susţine moţiunea, care, pentru a fi adoptată, are nevoie de două treimi din voturi.

Săptămâna trecută, moţiunea avea sprijinul a 171 de deputaţi independenţei şi ai opoziţiei, dintr-un total de 300. Prin urmare, îi lipseau sprijinul a 29 de membri ai Saenuri.

Deputaţii Saenuri care sunt anti-Park au ezitat, însă acum par decişi să voteze, în special după ce partidul a transmis că ei vor putea vota cum le dictează conştiinţa.

„Nu facem predicţii”, a declarat totuşi Kang Sun-A, o purtătoare de cuvânt a Partidului Democrat, principala formaţiune de opoziţie. „Însă milităm pentru destituire, deoarece aceasta este dorinţa poporului”, a spus ea.

Scandalul o are în centru pe Choi Soo-Sil, prietenă apropiată a preşedintei.

Arestată la începutul lunii noiembrie, Choi Soo-Sil îşi aşteaptă procesul în care este judecată pentru extorcare şi abuz de putere.

Ea este acuzată că şi-a folosit relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a forţa grupurile industriale să dea bani unor fundaţii dubioase şi că s-a folosit de acestea din urmă în scopuri personale. Preşedinta este suspectată de complicitate.

Choi Soo-Sil este de asemenea suspectată că s-a amestecat în probleme de stat.