Sute de supravieţuitori ai atacului de la Pearl Harbor, veterani din Al Doilea Război Mondial şi membri ai familiilor lor sunt la Honolulu (Hawaii) pentru a participa la o serie de evenimente dedicate comemorării.

Atacul surpriză a ucis 2.403 de americani şi a lăsat Flota SUA din Pacific în ruine. Preşedintele Franklin Roosevelt a numit această dată o „o zi care va trăi în mintea oamenilor în infamie”, într-un discurs în faţa Congresului, iar SUA au intrat într-un război ce a durat încă patru ani şi jumătate.

Evenimentele de miercuri includ o ceremonie solemnă programată să înceapă chiar înainte de ora 8:00 (18:00 GMT), pentru a coincide cu momentul exact din 7 decembrie 1941, când avioanele de război japoneze au început să bombardeze navele marinei americane la Pearl Harbor şi alte instalaţii militare în Hawaii.

Aproximativ 4.000 de persoane — printre care şi 300 de veterani din Al Doilea Război Mondial — sunt aşteptate să ia parte la ceremonie.

Alte mii vor urmări evenimentul în direct de la monumentul dedicat memoriei victimelor atacului de la Pearl Harbor, la Waikiki Beach, transmis de asemenea pe internet.

Organizatorii au început să se pregătească pentru comemorare în urmă cu mai mult de un an, conştienţi că aceasta va fi probabil ultima ocazie pentru a aduce un tribut la scară largă supravieţuitorilor de la Pearl Harbor şi din Al Doilea Război Mondial.

La începutul acestei săptămâni, prim-ministrul Japoniei şi-a anunţat planul de a vizita Pearl Harbor la finalul lunii. Shinzo Abe ar urma să se întâlnească cu preşedintele american în exerciţiu Barack Obama la Pearl Harbor pe 27 decembrie.

Anunţul vizitei lui Abe la Pearl Harbor era aşteptat după vizita istorică a lui Obama la Hiroshima în luna mai a acestui an.