„Domnul Manuel Valls a prezentat astăzi demisia Guvernului său preşedintelui Republicii, care a acceptat-o. Preşedintele Republicii l-a numit pe Bernard Cazeneuve premier şi l-a însărcinat cu formarea unui nou Guvern", a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat.

Bernard Cazeneuve, în vârstă de 53 de ani, a fost pe rând ministru delegat al Afacerilor Europene (2012-2013), ministru delegat al Bugetului (2013-2014) şi ministru de Interne din 2014.

Preşedintele François Hollande a confirmat numirea lui Cazeneuve în funcţia de premier.

„L-am numit pe Bernard Cazeneuve prim-ministru şi l-am însărcinat cu formarea unui nou Guvern", a scris Hollande pe Twitter.

Premierul Franţei, Manuel Valls, a ajuns marţi dimineaţă la Palatul Elysée pentru a-i prezenta lui François Hollande demisia sa şi pe cea a Guvernului său, după ce a anunţat oficial în urmă cu câteva ore că participă la scrutinul pentru desemnarea candidatului Partidului Socialist la funcţia de preşedinte al ţării.

Luni seară, Valls, a anunţat că a luat decizia de a demisiona, în contextul în care va candida pentru funcţia de preşedinte al ţării.

„Mă aflu la Évry (departamentul Essonne), în oraşul meu, cel al familiei mele, al copiilor mei, oraşul meu de suflet. Un oraş intens, de care te ataşezi, tânăr, popular. Un oraş în care lumea vorbeşte direct. Acest oraş este o şcoală a vieţii. Pot anunţa că sunt candidat la funcţia de preşedinte al Republicii", a declarat luni Manuel Valls, citat de ziarele Le Figaro şi Le Monde.

Săptămâna trecută, preşedintele în funcţie al Franţei, François Hollande, a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat în 2017. În acest context, Manuel Valls are şanse mari să devină candidatul Partidului Socialist la funcţia de preşedinte.

„Îi transmit emoţia mea şi afecţiunea lui François Hollande. Decizia lui François Hollande este cea a unui lider politic care plasează interesul general deasupra altor sentimente; îi transmit căldura sentimentelor mele", a spus Valls.
Decizia lui François Hollande, care se confruntă o scădere masivă a popularităţii, de a nu mai candida a fost luată în contextul disensiunilor cu Manuel Valls, care semnalase că va candida la preşedinţie.

Franţa va organiza, în aprilie 2017, primul tur al scrutinului prezidenţial. François Hollande se confruntă de mulţi ani cu scăderea popularităţii, pe fondul situaţiei sociale şi economice. Conform celor mai recente sondaje, popularitatea lui François Hollande este în prezent la nivelul de circa 15%.

Partidul de centru-dreapta Republicanii l-a desemnat recent, prin referendum intern, pe François Fillon drept candidat al formaţiunii şi favorit în scrutinul prezidenţial din 2017. Potrivit sondajelor, François Fillon are şanse mari să o învingă în turul doi de scrutin pe Marine Le Pen, liderul formaţiunii populiste de extremă-dreapta Frontul Naţional.