Trei dintre operaţiunile de salvare au fost realizate cu ajutorul a trei nave comerciale care au răspuns la apelul de urgenţă lansat de pasagerii din ambarcaţiuni, au subliniat serviciile de salvare pe mare.

O ambarcaţiune a fost găsită în Strâmtoarea Gibraltar, cu zece imigranţi subsaharieni la bord a căror naţionalitate nu a putut fi precizată de serviciile de salvare pe mare.

Alta a fost observată în Marea Mediterană în largul oraşului Malgaa (sud), având la bord 53 de persoane — 49 de bărbaţi, trei femei şi un copil—, toate originare din Africa Subsahariană. Operaţiunile de salvare au fost "complicate", din cauza mării agitate, au precizat serviciile de salvare.

A treia ambarcaţiune a fost găsită în largul oraşului Torrevieja (sud-est), cu nouă algerieni la bord, dintre care cinci minori cu vârste de 16 şi 17 ani, a informat un reprezentant al Crucii Roşii, Andrea Viguer.

A patra ambarcaţiune a fost localizată în largul localităţii Cabo de Gata, cu 11 persoane la bord care au fost transferate în portul Almeria din provincia Andaluzia.

La rândul său, Garda Civilă a interceptat o ambarcaţiune cu nouă migranţi algerieni la bord.

Pe de altă parte, 22 de imigranţi ascunşi în podeaua dublă a unui camion care încerca să intre în Melilla au fost interceptaţi de Garda Civilă. Ei au fost descoperiţi cu ajutorul aparaturii pentru detectarea bătăilor inimii. Podeaua dublă era "foarte bine construită, sudată bine" şi acoperită cu aceeaşi vopsea ca restul camionului, a făcut cunoscut şefa serviciului de comunicare de pe lângă autorităţile din Melilla, Irene Flores.

Şoferul a reuşit să fugă, dar copilotul a fost arestat.

Melilla reprezintă împreună cu cealaltă enclavă spaniolă din Maroc, Ceuta, una din cele două singure frontiere terestre dintre Uniunea Europeană şi Africa.

În primele nouă luni ale anului, 5.445 de imigranţi au ajuns în Spania pe cale maritimă, iar 62 de au murit în timpul traversării Mediteranei, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.