"Ţara noastră va trebui să continue să facă opţiuni bugetare ambiţioase şi lucide în profitul armatei noastre. Ea va trebui să susţină în mod durabil efortul angajat în acest mandat de cinci ani în favoarea apărării şi a securităţii Franţei", a declarat Bernard Cazeneuve, în cursul unei vizite făcute soldaţilor din forţa Barkhane din Sahel.

"Trebuie să ne pregătim pentru un război îndelungat într-un mediu strategic profund modificat şi niciun guvern nu va putea vreodată să se exonereze de o astfel de responsabilitate", a adăugat el.

"Noi trebuie să combatem grupările teroriste peste tot cu obstinaţie până la înfrângerea lor completă", a continuat şeful guvernului.

Armata franceză este angajată pe două fronturi împotriva terorismului, în Irak şi în Siria în faţa grupării jihadiste Statul Islamic şi în Sahel, unde are mobilizaţi 4.000 de militari în cinci ţări (Mauritania, Niger, Mali, Burkina Faso, Ciad).

Bernard Cazeneuve a insistat asupra bilanţului în domeniu al preşedintelui Francois Hollande, subliniind că el a fost primul care a stopat reducerile de efective şi a crescut bugetul armatei imediat după atentatele din 2015, după ani în care acesta fusese deficitar. 
"Preşedintele Republicii este cel care a dat armatelor noastre resursele necesare pentru a-şi îndeplini misiunea", a afirmat el. "Pentru prima oară după decenii, efectivele lor au majorate aşa cum atestă bugetul Ministerului Apărării pentru 2017", a mai spus premierul francez.

Cazeneuve a susţinut total părerea şefului Statului Major al armatei, generalul Pierre de Villiers, care — într-un recent editorial—ceruse un efort bugetar crescut în domeniul apărării, subliniind că "nu se câştigă un război fără un efort de război".

Generalul de Villliers ceruse "o creştere progresivă a bugetului apărării" pentru a ajunge la 2% din PIB, faţă de 1,77% în prezent, în următorii cinci ani.

Francois Hollande răspunsese atunci că acest buget este în prezent suficient, dar că ar trebui să se facă "eforturi suplimentare" în anii viitori.

Dacă efectivele în oameni au fost întărite progresiv după atentatele din 2015, necesităţile rămân mari în planul dotărilor materiale (blindate, elicoptere, avioane de alimentare ş.a.), uneori foarte învechite.