Moon, care conducea Serviciul naţional de pensii de stat (NPS) din Coreea de Sud, a fost arestat sub suspiciunea de a fi făcut presiuni asupra fondului pentru a susţine o fuziune între Samsung şi filiale în perioada în care a fost ministru al Sănătăţii.

Anchetatorii s-au declarat îngrijoraţi că Moon Hyung-Pyo ar putea încerca să distrugă probele. Ei au la dispoziţie 48 de ore pentru a solicita un mandat oficial de arestare.

Park Geun-Hye este implicată într-un amplu scandal de corupţie, care a determinat forul legislativ de la Seul să adopte, pe 9 decembrie, o moţiune privind începerea procedurii de destituire a preşedintei ţării. În virtutea acestei proceduri, şefa statului a fost suspendată, iar Curtea Constituţională are la dispoziţie 180 de zile pentru a se pronunţa în acest caz. Dacă procedura de destituire va fi confirmată de Curtea Constituţională, atunci în termen de 60 de zile trebuie să fie organizate alegeri prezidenţiale anticipate. Alegerile prezidenţiale la termen sunt prevăzute pentru 20 decembrie 2017.

În scandalul de corupţie mai este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a preşedintei Park Geun-Hye. Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere şi extorcare, este acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară. Park Geun-Hye este acuzată de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale, precum şi pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului.

În noiembrie, procurorii au percheziţionat birourile Samsung şi NPS ca parte a anchetei lor în legătură cu presiuni exercitate de preşedinta Park asupra fondului de pensii pentru a sprijini Samsung în schimbul unor favoruri acordate lui Choi Soon-Sil.