„Al doilea înregistrator (de date) de zbor al aparatului TU-154 a fost reperat şi recuperat miercuri dimineaţă, o descoperire fundamentală pentru a determina cauzele tragediei soldate cu 92 de morţi, dintre care mai mult de 60 de membri ai celebrului cor al Armatei Roşii”, se arată în declaraţie.

De asemenea, 15 corpuri şi peste 200 de „fragmente din corpurile victimelor” au fost găsite, cele mai multe fiind deja transferate la Moscova unde urmează să fie identificate, notează Agerpres.

Precizăm că prima cutie neagră a fost găsită „într-o stare satisfăcătoare” de echipele de căutare prezente nonstop în zona prăbuşirii avionului începând de duminică.

„De la începutul operaţiunilor de căutare, 12 bucăţi mari şi 1.547 de resturi mici au fost descoperite”, a adăugat Ministerul Apărării. Printre acestea, bucăţi de fuzelaj, motorul sau şasiul aparatului TU-154.

Avionul a dispărut de pe ecranele radar duminică la ora 02:27 GMT la două minute după decolarea de pe aeroportul din Soci (sud), în timp ce îndrepta spre baza aeriană Hmeimim din apropiere de Latakia (nord-vestul Siriei), folosită pentru a lansa bombardamente aeriene împotriva rebelilor sirieni.

Autorităţile resping pentru moment ipoteza unui atentat. Pistele privilegiate de serviciile secrete sunt cele ale unui obiect ce a produs blocarea unui motor, kerosenul de slabă calitate, o eroare de pilotaj sau o defecţiune tehnică a avionului.

Prăbuşirea avionului TU-154, exploatat timp de 33 de ani şi în revizie în luna septembrie, a provocat o mare emoţie în Rusia, pentru că printre ocupanţii avionului se aflau 64 de membri ai corului Armatei Roşii, un simbol al ţării cunoscut pentru turneurile sale triumfale în întreaga lume.