Precizăm că un poliţist turc l-a împuşcat mortal pe ambasadorul Andrei Karlov pe 19 decembrie, în timp ce acesta susţinea un discurs la inaugurarea unei expoziţii fotografice despre Rusia, asasinatul având loc chiar sub privirile jurnaliştilor care au surprins imaginile intens mediatizate apoi de mass-media internaţională.

Interdicţia decisă acum de justiţia turcă rămâne în vigoare până la finalizarea anchetei şi priveşte atât respectivele imagini cât şi informaţiile despre suspecţi, martori şi despre ambasadorul rus.

Instanţa turcă şi-a motivat hotărârea invocând raţiuni de securitate naţională şi care ţin de derularea anchetei. Decizia survine însă la o zi după ce cotidianul Hurriyet a publicat un lung interviu cu sora asasinului.

Sora sa a susţinut în acest interviu că fratele ei, Mevlut Mert Altintas, a fost supus unui proces de „spălare a creierului” în timpul şcolii de ofiţeri de poliţie.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a asociat rapid pe acest asasin cu reţeaua clericului musulman Fetullah Gulen, pe seama căruia pune lovitura de stat eşuată din luna iulie. Acuzaţie temperată însă de autorităţile ruse, care au estimat că este prea devreme pentru a se trage concluzii.