Washington şi Tokyo au convenit asupra a patru categorii de personal civil aflat în bazele militare ale SUA care vor fi excluse din Statutul Trupelor SUA în Japonia (SOFA).

Japonia speră ca acordul să fie semnat înainte de a se produce schimbarea administraţiei de la Casa Albă la 20 ianuarie 2017.

Noul pact va veni în completarea SOFA, care lasă SUA jurisdicţia asupra militarilor şi personalului civil din bazele sale care comit infracţiuni pe teritoriul japonez.

Deşi SUA a fost de acord în 1995 cu excepţia de a preda justiţiei japoneze suspecţii de infracţiuni grave, acordul nu îi obliga pe militarii americani să predea suspecţii înainte să fie trimişi în judecată.

Pre-acordul vine la câteva luni după ce un fost militar american în vârstă de 32 de ani, care lucra la baze Kadena din Okinawa, a fost încarcerat pentru uciderea unei tinere localnice.

Prefectura Okinawa găzduieşte aproximativ 48.000 de militari americani şi 70% din instalaţiile militare ale SUA în Japonia.

Infracţiunile comise de militarii americani şi refuzul SUA de a preda suspecţii autorităţilor nipone a generat proteste din partea populaţiei locale.