Suveranul nipon a apărut la un balcon al palatului imperial împreună cu o parte a familiei sale, inclusiv prinţul moştenitor Naruhito, fiind aclamat de mii de japonezi de toate vârstele care fluturau mici drapele „hinomaru'' şi care strigau „Banzai'' (trad. zece mii de ani, însemnând viaţă lungă).

Japonezii au un imens respect faţă de împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko, care au inaugurat în 1989 o nouă formă de domnie — pacifistă, umanistă şi modestă.

Dar suveranul se teme că rolul său de „simbol al naţiunii'' nu mai poate fi exercitat pe deplin din cauza vârstei sale. „Din fericire, starea sănătăţii mele este bună în prezent. Totuşi, când văd că pe zi ce trece nu mai sunt în formă, mă îngrijorează dificultatea cu care îmi îndeplinesc funcţia'', declara Akihito într-o rară alocuţiune televizată în luna august. Chiar dacă el nu a rostit atunci expresia „abdicare'', această dorinţă a reieşit din cuvintele sale şi a antrenat o reflecţie pe plan naţional în legătură cu sfârşitul domniei sale. 

„Le mulţumesc profund tuturor celor care au acordat atenţie declaraţiilor mele şi care reflectează la ele exprimând diferite puncte de vedere'', a declarat vineri suveranul nipon.

În virtutea legii care reglementează Casa Imperială, împăratul Japoniei nu este autorizat să-şi părăsească funcţia în viaţă fiind, dar guvernul a numit o comisie pentru a reflecta la „diminuarea sarcinilor publice ale împăratului şi la alte subiecte''.

Recomandările comisiei sunt aşteptate la începutul lui 2017.