Potrivit oficialului menţionat, în acest interval de timp au fost identificate trei cazuri de atacuri „spyware” asupra sistemelor informatice ale guvernului Lituaniei, alte 20 de tentative de acest fel fiind consemnate doar de la începutul anului în curs.

„Virusul spyware găsit a acţionat timp de cel puţin o jumătate de an înainte să fie detectat, la fel cum s-a întâmplat în SUA”, explică Rimtautas Cerniauskas.

Aceste dezvăluiri amintesc de atacul cibernetic masiv executat în anul 2007 asupra unei alte ţări baltice, Estonia, atac care a vizat atât website-uri guvernamentale cât şi private.

Serviciile de informaţii lituaniene au subliniat în raportul lor anual că atacurile cibernetice au evoluat între timp de la acţiuni bine ţintite şi infracţiuni financiare la acţiuni de spionaj politic asupra instituţiilor statului.

Virusurile spyware descoperite recent în serverele lituaniene copiază şi transferă către o adresă de internet a spionajului rus toate documentele găsite, precum şi parolele de acces pe website-uri cum ar fi GMail sau Facebook, a mai precizat directorul centrului lituanian pentru securitate cibernetică, lucru care în opinia sa confirmă că obiectivul acestor operaţiuni este de fapt infiltrarea sferelor politice.

Deşi înaintea şi în timpul alegerilor legislative desfăşurate în Lituania în octombrie nu au fost detectate atacuri cibernetice, responsabilul citat avertizează că ţara sa trebui să înţeleagă cât de vulnerabilă este în faţa unor asemenea operaţiuni şi că „ruşii sunt foarte buni în acest domeniu”. „Ei au capacităţi, sunt motivaţi, sunt interesaţi şi vor acţiona, prin urmare trebuie să ne pregătim şi trebuie să recurgem la contramăsuri”, a indicat Rimtautas Cerniauskas.

La rândul său, şeful serviciului de informaţii lituanian însărcinat cu contraspionajul, Darius Jauniskis, a declarat anterior că Rusia a încercat să provoace haos în ţara sa în anul 2012 printr-un atac cibernetic îndreptat împotriva Băncii Centrale a Lituaniei, acţiune pe care o consideră ca „parte a războiului cibernetic”.

Presupusele atacuri informatice care ar fi executate de hackeri coordonaţi din Rusia sunt o chestiune de actualitate în contextul acuzaţiilor lansate de responsabili din Administraţia preşedintelui american în exerciţiu, Barack Obama.

Aceştia susţin că Rusia a încercat să influenţeze procesul electoral american prin piratarea conturilor de mesagerie electronică ale unor personalităţi şi instituţii din SUA, în special ale Partidului Democrat, cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să câştige alegerile, iar serviciile secrete americane au susţinut recent că astfel de atacuri puteau fi comandate „numai de oficiali ruşi la cel mai înalt nivel”.

În replică, Rusia a negat toate aceste acuzaţii şi a cerut Washingtonului să le dovedească sau să închidă subiectul.