Autorităţile din Berlin au înlocuit standurile distruse ale Târgului de Crăciun, le-au reparat pe cele stricate şi au refăcut decoraţiile. După ce au fost luate baricadele, trecătorii au început să apară, dar cei mai mulţi au venit să aprindă o lumânare în memoria celor care au fost ucişi în atacul de luni. Între timp, autorităţile continuă ancheta.

„Există un nou suspect, iar el este vânat”, a anunţat Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne.

Este vorba despre un tunisian de 24 de ani, cunoscut autorităţilor germane.

„În iulie 2016, cererea lui de azil a fost respinsă. Bărbatul nu a putut fi deportat, deoarece nu avea acte de identificare valide”, a completat Ralf Jager, ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia.

Tânărul ar fi crescut într-un oraş din Tunisia cunoscut drept bastion al radicalismului islamic, scrie presa germană.

În 2010, el ar fi furat un camion, fapt pentru care a stat după gratii. Un an mai târziu, în 2011, a ajuns ca refugiat în Italia, dar a făcut şi aici probleme. A fost condamnat la patru ani de închisoare pentru jaf şi violenţă.

După eliberare, italienii au vrut să-l deporteze în Tunisia, dar nu au putut, deoarece autorităţile de la Tunis nu i-au recunoscut identitatea. Aşa că tunisianul s-a mutat în Germania.

„În vara acestui an, a fost arestat pentru o infracţiune minoră. După ce i-au dat drumul, autorităţile şi-au dat seama că avea un act de identitate fals şi au început să-l monitorizeze”, relatează Alina Mărculescu Matiş, trimis special Digi24 în Germania.

„Agenţiile de securitate au schimbat informaţii despre această persoană cu centrul european contraterorism ultima oară în noiembrie 2016”, a mai spus Ralf Jager, ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia.

Autorităţile germane au vrut să vadă dacă tunisianul plănuia sau nu un jaf ca să obţină bani pentru a cumpăra arme automate pentru un posibil atac. Dar monitorizarea s-a terminat, deoarece nu au existat informaţii suficiente, a spus o sursă juridică citată de Reuters.