CEDO a constatat că Rusia a încălcat drepturile şi convenţiile internaţionale în cazul a nouă cetăţeni georgieni. În total, 19 cetăţeni ai Georgiei au depus plângeri împotriva autorităţilor ruse. Decizia privind valoarea compensaţiilor pentru toate cererile va fi făcută publică de CEDO mai târziu.

În plus, potrivit instanţei, Rusia va achita costurile cu avocaţii – circa 5 mii de lire.

În luna iulie 2014, CEDO a confirmat parţial temeinicia plângerilor Georgiei faţă de Federaţia Rusă în ceea ce priveşte oprimarea deliberată a cetăţenilor pe criterii etnice în timpul unei campanii de deportare a georgienilor din Rusia, din toamna anului 2006.

Evenimentele tragice din Moscova şi alte oraşe din Rusia s-au dezvoltat după ce serviciile speciale georgiene au arestat la Tbilisi şi Batumi patru ofiţeri de armată ruşi, acuzaţi de spionaj. Cei patru au fost trimişi aproape imediat acasă, ca urmare a negocierilor cu medierea OSCE.

După sosirea ofiţerilor ruşi la Moscova, autorităţile ruse au declanşat o campanie de expulzare a „migranţilor ilegali”. Mii de oameni au fost arestaţi şi deportaţi în Georgia. Mai mulţi etnici georgieni (inclusiv femei), din diferite motive, au murit în arestul preventiv sau în timpul procedurilor de deportare. Restul s-au plâns de tratamente crude şi inumane.

Procesul privind încălcarea drepturilor omului de către Moscova a fost intentat la CEDO de administraţia preşedintelui Mihail Saakaşvili, dar examinarea cazului s-a prelungit pe ani de zile şi nu este încă finalizată din cauza celor câteva mii de persoane implicate în acest caz.

Rusia a negat categoric acuzaţiile că evenimentele din 2006 şi deportarea imigranţilor ilegali au vreo legătură cu arestarea ofiţerilor ruşi sau ca aveau un caracter „anti-georgian”. La Strasbourg, avocaţii Rusiei au declarat că serviciul rus de imigrări a operat în conformitate cu legile Federaţiei Ruse şi a dreptului internaţional pentru combaterea migraţiei ilegale, iar pierderile de vieţi omeneşti au fost rezultatul unor conjuncturi şi împrejurări nefericite.